Så målar du om stolen

Att måla om gamla och slitna stolar är ett enkelt och prisvärt sätt att ge ditt hem ett litet lyft. Resultatet kan bli riktigt fint och du kan få nya favoritstolar på köpet. Här är några tips kring hur du går tillväga!

 

 • Att tänka på när du väljer färg

  Den färg du väljer att måla stolen med kommer att påverka hur mycket plats och uppmärksamhet stolen tar i rummet. Tänk igenom hur du tror och vill att stolen ska användas. Ska det vara en snygg diskret stol runt köksbordet eller kanske en färgklick i hallen? Anpassa färgvalet därefter.

 • Förberedning

  Ytan på stolen behöver rengöras innan du kan måla. Det kan räcka med att tvätta av den med målartvätt, men finns det många ojämnheter och du vill ha en slätare yta, kan du behöva skrapa bort gammal färg. Ett knep för att komma åt bättre när du ska måla stolsbenen är att slå in små spikar längst ner i benen så att stolen kommer upp en bit från golvet. Ett annat tips är att vända stolen upp-och-ner innan du börjar, då blir det enklare att komma åt svåråtkomliga ytor. Vänd sedan tillbaka stolen och måla de mindre ytorna för att sedan avsluta med de allra största.

 • Måla

  Jobba alltid med långa drag när du målar, på så vis slipper du skarvar. Att använda bra penslar är också ett sätt att få finare resultat. Risken är stor att en sämre pensel också ger en sämre yta. Som alltid när du målar ska du vara generös med färgen.

 • Torktid

  När du målat klart – låt färgen torka enligt instruktionerna och njut av resultatet!